Velg en side

Hva består et port-telefoni-system til sameier av?

Et port-telefoni-system består av en utestasjon («ringeklokken»), samt innestasjoner. Utestasjonen har ringeknapper eller en ringefunksjon til hver boenhet. Innestasjonene («telefonen») er i dag ofte som et nettbrett med skjerm for å se video og høyttaler/mikrofon for å snakke med besøkende. Den kan også ha mange andre funksjoner. I tillegg kan det være strømforsyninger, switcher e.l.

Video eller audio?

På grunn av teknologi har tradisjonelt portelefoni-systemer bare hatt audio (lyd). På grunn av ny teknologi og sikkerhet brukes det i dag brukes hovedsakelig video-systemer. Prisforskjellen på audio og video er i dag lav.

Internett-tilgang med app

Mange av dagens systemer kan kobles til Internett, slik at en kan motta anrop, svare og åpne døren fra en app i en mobiltelefon. Dette er en elegant løsning hvis en ikke er hjemme. Vi anbefaler det dog ikke som hovedløsning, men som et tillegg til en innestasjon. Det er nemlig flere feilmuligheter som kan føre til at mobilen ikke mottar varslet (ringesignalet). Det vanligste er-oppdateringer av operativsystem og apper i mobilen og men også mobilnettverket, cloud-serveren og selve utestasjon-kommunikasjonen kan være årsaker til dette. Siden det ofte er mange brukere med forskjellige operativsystemer og versjoner kan dette føre til mye frustrasjon og kostbar support.

Bruke mobiltelefonen som svarenhet

Hvis mobilen skal være hoved-innestasjon anbefaler vi en GSM-løsning, hvor utestasjonen foretar en mobil-oppringing til den aktuelle beboeren. Beboeren blir da ringt opp, og kan snakke med den besøkende og fjern-åpne døren. Dette er en mer stabil løsning enn ved å bruke en app.

Installasjon

Utestasjonen monteres ved inngangsdør, og tilpasses stedet. Den kan være innebygget eller fasademontert. Den må være vanntett og frostsikker. Den kobles til døren/porten/sluttstykket med en kabel som gir åpningssignal, samt evt Internett.

Innestasjonene monteres vanligvis på vegg i hver boenhet. Avhengig av systemet kan en ofte ha flere innestasjoner i hver boenhet.

Det trekkes en kabel fra utestasjonen eller en switch til hver boenhet. Denne sender også strøm. Det brukes enten nettverkskabel eller en enkel kabel med to-ledere.

Anbefalinger av portelefoni-systemer til sameier

Det finnes flere typer systemer. Her finner du våre generelle anbefalinger. Vi anbefaler dog å kontakte oss for en uforpliktende prat om mulighetene og hva som kan være best for dere.

Nye systemer i nye bygg

For nye systemer anbefaler vi vanligvis et moderne IP-anlegg med en utestasjon, samt innestasjoner i hver boenhet. Hele systemet kobles i samme IP-nettverket, og alt utstyr får strøm fra en sentral POE-switch.

Oppdatering av eldre systemer

Hvis en skal bytte ut et eldre system har vi systemer som kan gjenbruke den gamle kablingen. Dette betyr at installasjonen blir enklere, og dermed rimeligere. Dette systemet vil ha samme funsjoner og være lik i bruken som et IP-system.

Gjenbruk av gammel kabling forutsetter at den gamle kablingen er i god kvalitet. Det er ellers mulig å bytte kabling dersom trekkrørene er i god stand.

System uten innestasjoner

Hvis kabling er komplisert, en har et redusert budsjett eller en ønsker å unngå innestasjoner anbefaler vi å bruke et GSM-system med mobil-oppringing til beboerne. Dette vil være uten video, men mer stabilt enn en app-løsning.