Velg en side

Hvordan planlegge alarmsystem

Hvordan planlegge et alarmsystem

Det har aldri vært enklere eller rimeliger å installere selv et totalt sikkerhetssystem for bedriften eller hjemmet. Du kan installere et komplett system med innbrudds-, brann-, karbonmonoksid-, fryse- og vannsensorer på 2-3 timer, uten å strekke en eneste kabel.

Å designe det rette sikkerhetssystemet for hjemmet krever litt planlegging, så ikke skynd deg ut og kjøp et sett som ditt første skritt. Du kommer til å ende opp med å mangle komponenter du trenger og har ekstrautstyr som du kanskje ikke bruker.

Her ser vi på viktige ting å tenke på ve sikring av din bedrift, hjem eller fritidsbolig

Forsterk dører og låser

Noen innbrudd og overfall skjer om natten. Men de aller fleste skjer på dagtid når ingen er hjemme. Noen innbruddstyver knuser glass for å nå inn og låse opp dører og vinduer. Men de smartere gjør det ikke fordi det lager bråk, og de kan skade seg selv når de gjør det. De vil heller bryte opp døren eller lirke opp et vindu.

Så ditt første skritt, før du i det hele tatt tenker på å kjøpe en alarm, er å forsterke alle dørkarmer og legge til bedre låser til alle sårbare dører og vinduer.

Start med en perimeterplan

Hovedmålet med ethvert sikkerhetssystem er å oppdage innbruddstyver før de kommer inn i hjemmet ditt.

Vurder åpningene på baksiden av huset ditt

Alle åpningsbare vindu og dører i hovedetasjen er sårbare. Hvis du har en balkong må du også beskytte balkongdøren i andre etasje og alle vinduer som kan være tilgjengelige.

Ikke glem kjellerdører og vinduer, garasjeport, garasjevinduer eller garasjedør. Innbruddstyver elsker å bryte seg inn i kjellere og garasjer. Legg til en sensor for en garasjeservicedør og døren fra en tilknyttet garasje til huset.

Lås fast stiger

Husk å holde stiger fastlåste, slik at du ikke hjelper innbruddstyven til innbrudd hos deg eller naboer.

Sensortyper

Magnetiske kontakter

Dører og vinduer beskyttes best med magnetiske kontakter. På den måten kan systemet aktiveres i det øyeblikket en innbruddstyv bryter opp en dør eller et vindu. Med en støyende sirene velger de fleste innbruddstyver å løpe av gårde, i stedet for å risikere å bli tatt. Du må reparere den ødelagte vindusrammen eller dørkarmen, men du vil fortsatt ha eiendelene dine.

Den største fordelen med magnetiske kontakter er imidlertid at de kan være aktiverte når du er hjemme. Mens bevegelsesdetektorer vil hindre dine bevegelser i ditt eget hus, kan du beskyttet innganger mens du beveger deg fritt i huset. Husk imidlertid at du må deaktivere systemet før du går ut.

Glassbruddsensorer

Glassbruddsensorer er perfekte for å beskytte store vinduer som ikke kan åpnes, som et stort stuevindu. Eller de kan legge til ekstra beskyttelse for spesielt sårbare vinduer. Men de er ikke en erstatning for en individuell sensor på hvert åpningsbart vindu.

Bevegelsessensorer

Bevegelsessensorer (PIR) gir deteksjon i tilfelle en person beveger seg innendørs (dvs. en innbruddstyv klarer å komme seg inn i hjemmet ditt. Men de ikke er noen god løsning mens du er hjemme, da du vil kunne utløse dem selv. Hvis du kun ønsker å bruke systemet når du ikke er hjemme er dette en god løsning.

Merk også at bevegelsessensorer genererer det største antallet falske alarmer, spesielt hvis du har kjæledyr. Fordi “dyresikre” bevegelsessensorer fortsatt kan gi falsk alarm hvis hunden eller katten din hopper inn i det beskyttede området eller legger på seg noe. Bruk dem med måte og sørg for at du følger plasseringsinstruksjonene til punkt og prikke.

Røyk- og karbonmonoksiddetektorer

Jada, du har nok allerede røyk- og karbonmonoksiddetektorer. Men varsler de deg via app, SMS eller e-post hvis de oppdager brann eller CO når du er borte fra hjemmet? Dette er viktig.

Naboer vil ikke legge merke til en brann i hjemmet ditt før flammene kommer ut fra vinduene. Da er det i seneste laget.

Skal du ta en boligbrann i tidlig fase, trenger du alarmkompatible røykvarslere som varsler deg. Hvis du kobler deg til en overvåkingstjeneste, ringer de brannvesenet med en gang. Hvis du ikke bruker en overvåkingstjeneste, kan systemet ringe, sende SMS eller e-post til deg og en liste over venner og naboer.

Vi anbefaler en røykvarsler på hvert soverom, én i hver gang i nærheten av soverommene og minst en på hvert nivå i hjemmet ditt.

Kameraer og PIR-detektorer vil også i noen tilfeller kunne hjelpe deg å verifisere en brann hvis du ikke er hjemme.

Vannsensorer

Vannsensorer varsler deg med en gang hvis varmtvannsberederen eller oppvaskmaskinen får en lekkasje. Sensorene er rimelige, og de gir enorm verdi ved å varsle deg tidlig om et potensielt ødeleggende vannproblem.

Frostbeskyttelse

Hvis du bor i et kaldt klima, legg til en frostsensor. Sensoren fungerer sammen med alarmen din for å varsle deg hvis hjemmets temperatur faller under 0° C. Det vil gi deg nok tid til å ringe venner eller naboer og koordinere en nød-reparasjon før rørene fryser og sprekker.

Alarm / panikk-knapper

Panikk-knapper legger til et viktig lag med personlig beskyttelse til hjemmets sikkerhetssystem. Bruk dem til å rapportere en tvungen inntrenging eller medisinsk nødstilfelle. De er spesielt nyttige hvis du er koblet til en overvåkingstjeneste fordi politiet reagerer raskere på panikkalarmer. Installer en panikk-knapp nær inngangsdøren og på soverommene.

Kode-tastatur

Noen alarmsystemer lar deg til- og frakoble fra smarttelefonen. Det er en praktisk funksjon, men den eliminerer ikke behovet for minst én tastaturaktiveringsstasjon. Til daglig kan det være enklere og raskere å bruke et kode-tastatur, og skulle du komme hjem . Du trenger et tastatur for å gi naboer og familie tilgang hjemmet ditt når du er ute av byen eller i en nødsituasjon.

Plasser tastaturet nær døren du bruker oftest. Legg til et ekstra tastatur på soverommet ditt slik at du kan aktivere systemet om natten uten smarttelefonen.

Nøkkelbrikker

En alarmnøkkelring fungerer akkurat som en bilnøkkel. I stedet for å trekke ut smarttelefonen eller skrive inn en kode på et tastatur, klikker du ganske enkelt på nøkkelbrikken for å tilkoble/deaktivere alarmsystemet. Vær imidlertid oppmerksom på at hvis noen får tak i dem vil de kunne deaktivere systemet uten kode e.l.

Overvåkingskameraer

Når du bruker overvåkningskameraer får du enda mer kontroll over hjemmets sikkerhet. Smart-funksjoner kan registrere det øyeblikket noen nærmer seg døren din og sende deg et varsel. Du kan overvåke live action rett på smarttelefonen, nettbrettet eller PCen.

Alarmkameraer

Hvis du bruker alarmkameraer kan disse i tillegg la deg snakke direkte med leveringsfolk eller ha en “vennlig samtale” med pakketyven i nabolaget. Gi opptaket til politiet for å hjelpe til med pågripelse og straffeforfølgelse.

Innvendige overvåkingskameraer fungerer på samme måte, men vurder plassering, og ta en prat med familien først.

Ekstra tilbehør

Innendørs sirene: Legg til en sirene på hvert nivå for å skremme tyver, og varsle familiemedlemmer om innbrudd, brann e.l.

Garasjeportsensor og bryter: Sensoren monteres på garasjeportens topppanel og gir deg beskjed om du har latt garasjeporten stå åpen. Kommando en lukkeoperasjon fra smarttelefonen og åpne/lukke-bryteren betjener garasjeportåpneren.

Bruk Smart home lampebrytere for å slå av og på lamper, og gi inntrykk av at det er noen hjemme. Dette kan også integreres med alarmsystemet ditt.

Alarmskilt og klistremerker

Intervjuer med innbruddstyver viser at skilt og vindusklistremerker er en effektiv tyverisikring. Hvis innbruddstyven tror du har et alarmsystem, går de videre til et mer sårbart hus.

Hvordan montere dør og vindus-sensorer

Påfør dobbeltklebende tape på baksiden av sensoren og magneten. Plasser sensoren på karmsiden av døren. Juster pilene på sensoren og magneten og påfør magneten så nærme sensoren som mulig.

Vurder plassering av alarmsentral før du kjøper

Sensorer for trådløs dør, vindu, glassbrudd, bevegelse, vann etc kommuniserer med alarmsentralen i hjemmet ditt. Alarmsentralen må være sentralt plassert i hjemmet ditt og være tilkoblet en stikkontakt.

For å fungere med smarttelefonen din, må sentralen også kobles til ruteren din med enten en Ethernet-kabel eller hjemmets WiFi.

Batteribackup

Pass på at du bruker et alarmsystemer som er utstyrt med intern batteri-backup. Noen systemer har ikke dette, og hvis du mister strømmen slutter systemet å fungere.

Bruk 4G backup-løsning

Bruk helst en sentral med mulige 4G-kontakt (med SIM-kort), slik at alarmen kan varsle selv om både alarmsentralen mister strøm og huset mister internett-tilkoblingen.

Kontakt oss

Vi hjelper dere med forslag til sikkerhetsløsninger. Ta en uforpliktende prat for å se hvilke muligheter dere har. Ring oss på 21682300 eller trykk på Kontakt oss.

Arve-600x6001

Om forfatteren

Arve Willassen er eier og daglig leder av Netcam Norge AS. Arve har 20 år erfaring fra i sikkerhetsbransjen, og fokus på å forstå kundens reelle behov og tilby gode tilpassede løsninger. I 2003 startet og ledet han Novenca Security Systems i Venezuela, før han flyttet tilbake til Norge i 2010 for å starte Netcam. Før dette jobben han som Business Development Manager hos Norconsult Telematics South America. Han er utdannet ved Handelshøyskolen BI og Ecole Superieure de Commerce de Grenoble i Frankrike. Kontakt ham direkte her:

▸ E-post: arve@netcam.no

▸ Tlf: 98 82 28 06

Om Netcam.no

Netcam.no er spesialist på kameraovervåkning, adgangskontroll, alarmer og porttelefoni.

Vurderer du å forbedre sikkerheten for din bedrift, ansatte og kunder? Ta kontakt for en hyggelig og uforpliktende sikkerhetsnakk.

Telefon 21 68 23 00

★★★★★

Meget punktlig levering og glimrende leveranse og teknisk assistanse av et komplett Hikvision overvåkingssystem med totalt totalt 7 bullet og dome kameraer og en smart DVR. Systemet er i drift og fungerer utmerket.

Bjørn Henrik Magnus

★★★★★

Netcam Norge har en fantastisk service , både når det gjelder hjelp før en handler og etterpå. I tillegg er prisene konkurransedyktige med de fleste konkurrenter. Anbefales på det sterkeste ????

Lars Martin Kobbenes

★★★★★

Kamera kjøpte vi over to år, funger 100% og topp bilder og opptak på alle kamera! Prisen på utstyret var mer end halve priset av 3 andre leverandør vi forhørte os med og service når man ringer funger perfekt, vi er topp fornøyd med Netcam sitt opplegg!

John Svenstrup