Velg en side

Kameraer i tøft vær

Norge er et land med utfordrende klima. Dette går på regn “fra alle kanter”, temperaturforskjeller og saltinnhold i vann og luft pga nærhet til sjø.

Vann og støv

De aller fleste kameraene er vanntette og kan fint å stå å stå utendørs i “regn fra alle kanter”. Hvor vanntette de er klassifiseres i en IP-verdi. De fleste kameraene er IP66 eller IP67. Jo høyere tall jo tettere er de. Det første tallet står for støv/partikkel-tetthet, og det andre for tetthet for vann. IP67 er altså tettere enn IP66.

Temperatur

De fleste av våre kameraer er sertifisert til temperaturer ned til -30ºC. Dette holder (heldigvis) for de fleste. For kameraer som skal stå i områder med enda lavere temeraturer anbefaler vi kamerer med innebygget varmeelement.

Kameraer med oppvarming: https://www.netcam.no/produktkategori/kameraer/?pa_spesial-funksjoner=oppvarming

Temperaturforskjeller

På steder hvor temperauren svinger mye mellom varmt og kaldt vil det kunne dannes kondens inne i kameraene. Dette forsvinner vanligvis av seg selv i løpet av noen dager. På slike steder vil det likevel være anbefalt å bruke kameraer med varmeelement.

Salt

Norge har en lang kyst, og mange kameraer blir plassert i nærheten av sjøen. Dette fører til spesielle spesielle utfordringer pga salt, som kan tære på både kamerahus og gummi-tetninger i kameraet. Det ideelle er å bruke spesielle kameraer i rustfritt stål, men da disse er svært kostbare blir det ofte vurdert å bruke rimeligere kameraer. Dette er viktig å vurdere godt. Her er våre anbefalinger i rekkefølge:

1. Det beste er å bruke marine kameraer som er laget i rustfritt stål. Disse er produsert for å stå i salt-utsatte miljøer som i havner og på skip.

2.  Kameraer plassert i kamerahus i rustfritt stål. Disse er like gode som marine kameraer, og har samme funksjon, men kan kun brukes for “boks-kameraer”, og vil derfor ikke ha infrarødt lys.

3. Kameraer med anti-rust maling som er produsert for å stå i mer utfordrende miljø. Disse er bedre enn vanlige kameraer, og er betydelig rimeligere enn marine-kameraer,  men vil også på sikt (noen år) ha en viss risiko for vann- og salt-inntregning. Disse har vanligvis IP67 og NEMA4X-beskyttelse, og har vanligvis også innebygget varmelement.

Rustbeskyttende kameraer: https://www.netcam.no/produktkategori/kameraer/?pa_spesial-funksjoner=rustbeskyttet

 4. De fleste “vanlige” kameraene er laget av aluminium og har beskttelsesgrad IP67. De tåler altså vann, men salt kan tære på gummipakninger, skruer, kabel og glass, og kan dermed bli skadet over tid.

Konklusjon

For de fleste vil “vanlige” kameaer være godt nok for utendørs bruk i Norge.

På steder med lave eller varierende temperaturer bør en velge kameraer med varmeelement.

I nærheten av sjø vil det beste over tid være å bruke høy-kvaliets marine-kameraer. Da sikrer en seg mot fremtidige utskiftinger.

Prisforskjellen er imidlertid så stor at mange likevel velger å bruke vanlige kameaer, og heller skifte dem oftere. Dette kan bli rimeligere over tid, men medfører jobben med bytting av kameraer oftere.

Kamerautviklingen går også fort, og noen tenker at siden kameraene stadig blir bedre og rimeligere er dette en smart og rimelig løsning.

Alt i alt blir det altså en vurdering mellom kvalitet, kostnad, arbeid og fremtid som må gjøres. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat rundt dette.